Saturday, September 1, 2007

Knock-Out Subtext

I första delen av Shrek jämför Shrek sig själv med en lök. Detta för att illustrera för åsnan att han är mer än bara ett fult grönt troll.

Åsnan förstår inte riktigt. Han frågar om Shrek stinker, om han får folk att gråta och om det börjar växa hår på honom om man lämnar honom för länge i solen. Varvid Shrek skriker "LAGER, troll har LAGER".

Och om Shrek kan, så kan vi. Också subtext kan ha lager.

Ibland hör man en replik som nästan knockar en. Som träffar rakt i hjärtat och rör upp mängder av känslor. Och för egen del, inte sällan har det varit så att dessa repliker antyder flera lager av subtext.

Knock-Out subtext, alltså. Och då måste man ju använda Rocky I som exempel (bada-bum-tsch).

Mot alla odds, i slutmatchen lyckas Rocky med att fortfarande stå på benen när matchen är över. En extatisk arena står upp och jublar, kameror blixtrar, och ringen överöses av människor. Och mitt i denna glädjeyra skriker Rocky ut de odödliga orden (tänk muskler, 16 liter svett och en riktigt, riktigt sned mun):

ROCKY
AAAAD-RIII-AAAN!

Visst är det fantastiskt!!! Och det kommer mer:

ROCKY
AAAAD-RIII-AAAN!



Mitt i en jublande boxningsring, och allt Rocky vill göra är att ge sin älskling en stor, blöt kyss. Och att Adrian går med på det säger allt. Svettigt äkta kärlek. (Lager 1.)

Dessutom, både Rocky och Adrian har kämpat med sina dåliga självkänslor. Adrian har kämpat för att ta sig ur sitt blyga skal, och hela slutmatchen handlade för Rocky bara om en sak. Att kunna bevisa för sig själva att han kunde klara av att hålla sig på benen. Rockys gråtfärdiga "Adrian" skriker ut "Vi gjorde det!" (Lager 2.)

Lager på lager. Och på samma sätt, om man kan packa in mängder med subtext i en enda replik eller dialog kan denna träffa på flera känslomässiga nivåer samtidigt.

Och då, kanske, kanske, om man väljer sin subtext med omsorg kan man få sin publik att gråta.

Och stinka.

Och, om lagd i solen tillräckligt länge, odla småhår.

2 comments:

Anonymous said...

tänkvärda tankar må jag säga ;)skulle passa på att bjuda in dig till min releasefest, mer info på www.louisehalvardsson.com ha det bra!

M said...

Stort tack för inbjudan! Och, rackarns, har inte möjlighet att komma ifrån det datumet. Vilket verkligen känns synd, hade varit fantastiskt roligt att vara med! Dock, varmt lycka till, och nästa bok, den festen kommer jag garanterat på :)